Saturday, January 13, 2007

Deens Design

People care we care, is het motto van het Deense merk Rice gestart anno 1998. De producten die ze laten maken in derde wereldlanden zijn zonder kinderarbeid vervaardigd, de werknemers worden goed behandeld en niet gediscrimineerd. Veel van de werkers in Madagasker worden voor een deel van hun loon uitbetaald met rijst. Rijst is vaak het basis overlevingsproduct in veel derde wereldlanden.

Ze hebben zulke mooie dingen voor in en om het huis, voor je haar, voor je hand, voor je kinderen, je keuken en badkamer. Al langere tijd maakte ze kinderserviesjes van melamine met schattige opdrukjes. Maar sinds kort is er ook een heus volwassen servies! Gelukkig voor mij keken we al uit naar een nieuw servies. We konden het nog niet vinden, maar wie weet ligt dit binnenkort in onze kast.

http://www.rice.dk

Friday, January 12, 2007

Broccoli Ovenschotel

Benodigdheden:
Twee stronkjes broccoli
500 gram rundergehakt
200 ml creme fraiche
geraspte oude kaas
2 teentjes knoflook
olijfolie

Bereiding:
Broccoli tien minuutjes koken, ondertussen het gehakt rullen met twee gesnipperde teentjes knoflook. In een andere pan 200 ml creme fraiche en een paar gevulde handen met geschaafde oude belegen kaas. Op heel zacht vuur constant roeren totdat het kaas helemaal gesmolten is, eventueel een scheutje melk erbij.

Leg voorgekookte aardappelschijfjes in een ovenschaal, daarbovenop het gehakt en daarna de broccoli, dan weer een laagje aardappelschijfjes en daaroverheen de creme fraiche met kaas. Doe het geheel 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200C.

Souvenirs

Mee te nemen van vakanties:
- Fruitstickertjes om later op een papier te plakken en in te lijsten.
- Lapjes stof om later kussens, knuffels en dergelijke van te maken.
- Borden e.d. om je eigen serviesgoed samen te stellen.
- Labels, prenten en postkaarten om dezelfde redenen als de fruitstickers.
- Foto's die je zelf maakt, uitvergroot en ophangt.
- Heel veel mooie herinnering.

Specifiek uit Marokko:
- Slofjes
- Theepot
- Theeglazen
- Keramieke schaal
- Tajine

De vakantiekriebels beginnen aardig te komen!