Friday, April 13, 2007

Min Voedsel

Een mens kan niet goed denken, beminnen en slapen als hij niet goed gegeten heeft.
Virginia Woolf

Virginia Woolf wist het al, ik kook omdat ik bemind wil worden. En om andere zich bemind te laten voelen. Als je nooit hebt gezien hoe je moeder voor je kookte heb je nog niets geproeft. Natuurlijk kan niet alleen je moeder voor je koken, je partner zou het ook kunnen doen, misschien kunnen je eigen kinderen het wel, of heb je vrienden die voor je koken. Als één van die mensen die jou lief heeft voor je in de keuken staat mixt hij alle ingredienten voor de vriendschap, voor de liefde, in zijn pan. Dan heb je het leven op je bord.

Voedsel is een basisbehoefte, als je gezond wilt blijven moet je goed eten. Goed eten is niet twee keer een vol bord leeg eten. Goed eten is met smaak eten, de ingredienten en de lust van het klaarmaken op waarde kunnen schatten. Haastige spoed is zelden goed, en dat geld ook in de keuken en op tafel. Eten mag iedere dag van het jaar een klein feestje zijn en zolang het met zorg is samengesteld kan dat ook. Moet het haast zelfs.

Voeg wat spanning toe met een paar druppeltjes Tabasco, deze zorgt voor een mild pittige smaak die het gerecht echt niet meteen heet maakt. Verse koriander en munt geven een salade al snel een oppepper maar zijn ook toe te voegen aan een stoofschotel of rijstgerecht. Ik heb altijd wat verse gember in huis en knoflook. Voeg gember en sojasaus toe aan vleesgerechten voor een oosters smaakje. Experimenteer zoals je in het leven zelf zal doen, dan komt de juiste smaak vanzelf.

No comments: